fredag 7 oktober 2016

Den röda näsan lyser igenom sminket


I förkylningens tidevarv.

Här fryser och fnyser vi, överallt på jobbet, bussen och i affären  är folk sjuka,
Tv reportern på nyheterna låter nästäppt och är dimmig på ögonen så man undrar vad hade hon på jobbet att göra egentligen, Finns det ingen vikarie? 

 Nu smittar det inte igenom rutan på platt tvn,(hoppas jag) men med nya LG tekniken och HD tvn så kanske man inte är så säker längre, Det det ser i alla fall inte så fräscht ut!
Jag flyttar mig bakåt i soffan försäkerhets skull och byter kanal.

Där pratar dom om skillnaden på Förkylning och influensa, (Influensan har oftast även en längre sjukdomsperiod )

Egentligen ingen skillnad alls! vad jag förstår,  Många av symptomen är de samma och båda orsakas av virus och inte bakterier, Att  man börjar känna sig sjuk ofta ett tecken på att kroppen börjar slå tillbaka och bekämpa viruset snarare än att man precis fick det.

måndag 3 oktober 2016

Hur du gör din egen hårdost


Det är inte så svårt som man kan tro, ost har man gjort i alla tider det är först nu vi har glömt bort detta hantverk .
Så här gör jag. använd helst Opastöriserad mjölk om du får tag på det.
Min ost
 
Du behöver:

Stor 10 l kastrull eller större
1 liter Bollnäsfil,
10 l opastöriserad mjölk / eller vanlig pastöriserad mjölk och Bollnäsfil
2 msk löpe Finns på affären eller apoteket.
1 lång slev
termometer
Bärsil ställning – duk eller ett örngott
salt

Använd opastöriserad mjölk
Men om du inte får tag på det ta vanlig pastöriserad mjölk och tillsätt en liter Bollnäsfil och låt allt stå framme över natten i rumstemperatur innan du värmer upp mjölken till 37 grader nästa dag.

 
Opastöriserad mjölk direkt från kossan, Värm mjölken till 37 grader (Spenvarm) Använd en bra termometer. rör om tillsätt 1 msk ostlöpe rör om och låt stå i ca 45 min

Då skiljer sig ostmassan och vasslan åt. Det blir inte stor ost som flyter runt i vasslan, som bara är att slänga (förr bakade man på vasslan  men vem har tid med sånt !)

När massan är fast ta en lång kniv och skär 2 cm genom ostmassan så du får ett rutmönster, vänd försiktigt med slev runt staplarna och skär dom i små kuber ca 2X2 cm

Värm upp ostmassan och vasslan till 37 grader igen och stäng plattan.

Med en hålslev tar du upp ostmassan ur kastrullen och låt den rinna av i silduken som du har över en bunke. Det kommer att rinna av mycket vassla.

Salta ostmassan Lite efter smak och tycke !

Lägg ett fat överst och en tyngd som pressar ut det sista och formar osten.

Efter en timme när det slutat att droppa ta ur osten och salta ytan vik in den i en bomullshandduk och lägg den på ett fat i rumstemperatur. Vänd ofta osten första dagarna och byt handduk om den blir för blöt.

Efter en vecka kan man ställa den lite svalare men inte kylskåpskall ca 16 grader öppna duken och kolla så den inte möglar, skrapa bort det och pensla med lite sprit och salta.

Låt den stå i 5 eller 6 veckor innan du smakar Ju längre desto bättre.
Jag ska köpa sylt parafin och doppa osten i få se om det funkar.
 
Var inte rädd att prova egna varianter , det är inte så invecklat som man tror. Det är på misstagen man får nya sorter, nya smaker.
Västerbottensost kom enligt legenden till av en slump i slutet av 1800 talet när mejerskan Ulrika Eleonora Lindström jobbade ensam i  mejeriet i Burträsk Hon var tvungen att avbryta arbetet med osten för andra sysslor; vissa rykten gör gällande att dessa sysslor skulle ha med kärlek att göra. Detta medförde att ostmassan svalnade och värmdes i flera omgångar och resultatet blev inte som det var tänkt. Den gav betydligt längre hållbarhet än någon annan nordlig ost hade, en ny karamelligt nötig smak och en krispig konsistens. välsmakande och osten blev en succé runt om i landet.

söndag 2 oktober 2016

Har ni några klistermärken ?


 
 Kan jag få några ?
Jag sprang ofta in på bensinmackarna när jag var liten och frågade.
Som liten samlade jag på Klistermärken. Jag hade en hel bok på 70 talet full med märken som man kunde byta med kompisar.

Gubben på Gulf blev nog tokig på alla ungar som frågade efter klistermärken, Mest värt var STP märket som man kunde byta till sig för några Fantomen märken och en Spola kröken dekal .
(Bokmärkesänglarna från söndags skolan stod inte högt i kurs tyvärr)

tisdag 27 september 2016

Åland i mitt hjärta

Hit vill jag ofta, om så bara i tanken.

Åland en pärla mellan Finland och Sverige
Har varit på Åland i fem dagar och bara njutit av en kvardröjande sensommar nu i höst.
Jag trivs så av den Åländska miljön , trevliga människor och den goda maten.  Ålandspannkaka med sviskonkräm och det mustiga svartbrödet .


Jag drar ut med ekan idag.

Herröviken

I en stockstuga med allrum och kök, 3 sovrum, dusch, wc och bastu.
 fiskekort,braskamin, elspis, mikro, kylskåp, kaffebryggare, brödrost, damsugare, tv, utemöbler, grill, roddbåt.
Avstånd: Eckerö Linjens hamn 60 km, Mariehamn 30 km, affär 15 km,  båtstrand 300 m.


Till och med luften är lite friskare här på Åland.


Tyvärr fick jag ingen fisk denna gång, kan det ha varit för varmt,,, ingen aning.
Sista dagen fick jag mitt första hugg en av dom största gäddorna jag har sett på eget spö.

Vi kämpade på var sin sida i den lilla ekan .Jag på knäna med spö och håv, gäddan i vattnet med plötsliga djup dykningar och ryck.

I över 20 minuter men jag fick den inte in i håven , den var för stor!  Det hela slutade med ett ryck vid båtkanten och den försvann. Lika så bra ! jag stod på knän och bara flämtade av ansträngningen och spänningen, helt slut.

Det måste vara en av dom vackraste platserna i världen.. Åland  en ögrupp mellan Östersjön och Bottenhavet.
En pärla mellan Finland och Sverige.

Vy från ett fågeltorn Herrö naturesarvat


Åland i mitt hjärta



lördag 17 september 2016

Mina Kackerlakor

Kackerlackor är en hälsorisk för både människor och djur. De är aktiva på natten och trivs i varma och fuktiga miljöer. Kackerlackor äter allting och förstör vår mat med sin avföring och sitt illaluktande sekret. Har du fått in kackerlackor så sprider de sig snabbt i en fastighet. Det kan ta tid att bli av med dem så var noga med städning och rengöring och kontrollera förpackningar och resväskor.

Här är mina små kackerlackor som älskar soljuset och bor i min burk.

Mitt lilla face: Magiskt ljus

Mitt lilla face: Magiskt ljus

fredag 16 september 2016

Magiskt ljus

Klockan är7 och jag sätter mig på cykeln på väg till jobbet. Det har varit regn under natten och kallt.
 
Hösten är här det skvallrar tranorna ute på fälten om.

Solen lyser så där magiskt genom morgondimman och jag stannar till och måste bara ta några kort. Snart är tillfället förbi. Och skogen ser ut som vanligt igen.

fredag 9 september 2016

Jag fick en smärre chock

Här är en rolig grej.
Bildsök i Google på ordet Ansikten, det gjorde jag och fick en smärre chock !

Jag pratade om bilder på nätet för klassen i dag  och att allt man lägger ut på internet kan användas utan att vi har någon kontroll över saken.